Tatin dnevnik

Kronike iz birtije - tom prvi

Birtija
Birtija
Nemoj bit' dobar s konobarima, budi im prijatelj!

Birtijski sam čovjek, pa nisam Satir! Obožavam balkanske hramove kapitalizma. Ok, moram biti politički korektan pa ću se nevoljko izraziti drugačije. Iznimno volim produhovljena mjesta duž adrijatičkog regiona! Ok!? Kad god dođem potražiti duševni mir, a dođem često, ostavim pare bez grižnje savjesti. Duhovno iscjeljenje cijenu nema, svako se protegne kol'ko može, poneko i otegne. Imam potrebu!

Zdrobim u birtiji više od potrebnog, jebe se mene, kad mogu! Nemoj bit ljubomorna na me, uzmem birtijašima više nego duplo više, no što im ostavim. Jednim djelom živim od njih, a jednim djelom mi to omogućuje život kakvog poznam. Neskroman sam u svojim duhovnim pohodima, nerijetko i druge oplemenim, duhovno, dakako!

U zapadnim civilizacijama, hramovi kapitalizma su prosvjetiteljske institucije, poput škola i fakulteta. Mi smo preteća civilizacije, njišt od nas naučili nisu! Kod nas na sreću to nije tak'. Kod nas je birtija početak kreacije i njen evoluirani završetak. Dogovorni proces realizacije se odvija na drugome mjestu, ali ne odrađuje ga njegov inicijator. Ma jok, on u birtiji loče, uneredi se, ponekad. Svaka čast misliocu! Sukladno shvaćanju mome, restorani su birtiještine s hranom i varkom estetskog dojma.

Za života sam obišao više ugostiteljskih objekata neg' što si ti Pokemona skupio. Znam, zanjelo te djete u tebi. Boli te kurac, bar si se dobro osjećao dok si to radio. Ja nisam podložan trendu, brzo sam u glavi ostario! Jel se sjećaš kad si sipao kantu ladne vode sebi na glavu!? Baš si kreten, bio!

Pijanac može biti lud, pa to može biti svako. Nije često glup, pun je para koje svjesno uništava u alkoholu, lome ga sjećanja koja nisu njegova. U suosjećanju pati, tiho. Pare koje nema mu nikad ne fale, jer odgovornost spram gluposti on nema. Investira u eliksir života, a kamatu ne dobiva! Daje sebe u viši cilj... Čista ljubav!

U hram ulaziš čist, a izlaziš grešan. Na Jobovim kušnjama si bio. Ne sekiraj njišt, posljedica kušnje je rezultat svijeta kakvog živimo zbog odluka pogriješnih!

Nemoj upasti u zamku poput mene, savjet ti nudim. S konobarom ne smiješ biti dobar. Prema njemu moraš biti neutralan, pristojan, ali dobar ne. Možeš biti i đubre ako si u žurbi, al' konobar pamti, a pas nije. Konobarica ne, ona je posebna šuškava priča. Ona te voli ili mrzi, nema sredinu! Kad te mrzi, ponaša se kao njen muški kolega s kojim si dobar.

Kad si s konobarom dobar, zadnji si na redu. Ugostiteljstvo je čista redaljka, samo što ne znaš tko će te dopasti ni kad će te naguzit. Ako si u išćekivanju, tada ćeš napustiti hram, jer očekuješ ono što možda sigurno dobiti nećeš u vrijeme tvoje! Dobar sam sa svim konobarima, s rijetkima sam prijatelj. S konobaricama sam prijatelj, jebiga čitaju me, ah...

Prijateljstvo je više od dobrog odnosa, to je više od puke jebačine, tu ljubavi ima. Kad voliš nekoga, tada si mu na prvom mjestu, nije problem!

U muci jutarnjoj čekam kavu, kao i šest drugih koje nikad u hramu vidio nisam. Dolazim u hram redovito, ponekad i nekoliko puta dnevno u isti. Džabe sve to, novo lice je interesantnije, postoji neko strahopoštovanje prema nepoznatom vjerniku. Jebe se konobaru što tih šest neće doći sutra, ma neće doći možda nikada više, jer redoviti nisu. Vjerojatno zbog tog' imaju prednost, otkud da znam obrnutu logiku, glup sam!

Pomozi konobaru u nečemu na ljudskoj razini, tada ćeš mu biti na prvom mjestu. To nema veze s bakšom i plaćenom cugom, jok, uobrazili se. Idem u birtije gdje prijateljstvo caruje. Kada postignete taj odnos s konobarom, tada riječi potrebne nisu. Prijepodne mi nosi kavu sa šlagom, popodne me pita pivo ili polić!? U ljubavi je razumijevanje.

Svaki konobar želi postati ugostiteljski djelatnik, a ugostiteljskom djelatniku je pun kurac ugostiteljstva i traži izlaz. Da li će ga naći, o tome misliti ne mogu dok kavu čekam. Mogu dok uživam u njoj!

Moraš imati svoje ja i u birtiji, pogotovo!

Komentari