Vedranov blog

Zašto sam postao Huawei korisnik?

HarmonyOS
HarmonyOS, budućnost ili propast?
PRVENSTVENO ZBOG KAMERE!

Koristim i pratim tehnologiju dvadesetak godina. Da, od osnovne škole se bakćem s IT stvarima. Prvi polu-pametni telefon kojega se sjećam je Sony Ericsson P910i. Prije spomenutog uređaja sam eksperimentirao s nekakvim Nokijicama, ali to je bilo njišt koristi s aspekta mogućnosti i funkcionalnosti. Kasnije, kad’ se Blackberry pojavio, koristio sam njihove uređaje. Tu ergonomiju dizajna i kvalitetu izrade, prvenstveno fizičke tipkovnice, a zatim i dojma cjelokupnog uređaja... Mišljenja sam da do današnjeg dana, to nitko nije uspio dostići. BBM i Email push su samo neke od fantastičnih stvari koje je Blackberry ponudio. Međutim, nije ovo tekst o kronologiji propasti RIM - a i njihovim pogrešnim poslovnim odlukama, kao i zakašnjeloj reakciji prilagodbe na tržište. U sutonu pametnih uređaja s fizičkom tipkovnicom, prelazim na Windows phone platformu s uređajem Samsung Omnia 7, a kasnije nastavljam kroz HTC 8x. Posljednji uređaj s Windows OS - om mi je bio Nokia Lumia 630 il’ tak’ nješt. Uglavnom, ispratio sam platformu od početka do kraja. Tu ne treba posebno trošiti riječi, svi znamo da Microsoftova platforma za pametne telefone nije preživjela borbu s Google - om i Apple-om.

Dže ću, kud’ ću, kak’ ću?
U nedostatku izbora, prigrlio sam Android. To ili iOS ili dummy mobač na tipke. Jebiga, izbor je takav! Odlučujem se na Samsung S2, te nastavljam koristiti Samsung S seriju do modela S9. Posljednji Samsung uređaj koji sam imao je S8. Supruga je koristila A seriju. Iako, ona bi' koristila bilo što, jer joj ja kupujem mobitele od njezine osamnaeste godine, al’ to je posebna priča. Početkom 2020. godine kada me zasvrbjela ideja o pokretanju YT kanala, počinjem razmišljati o solidnoj kameri. Ako razmišljaš o ozbiljnoj kameri, najprije moraš promisliti o budžetu. 
Kol'ko si spreman para dat' za alat!? Što želiš postići s njim' ?
Ukoliko ti budžet nije ozbiljan, ne možeš očekivati ni da će ti kamera biti ozbiljna. Moraš promisliti što želiš snimati i koja je razina produkcije. S obzirom da nisam planirao biti YouTuber, već mi je YT kanal trebao poslužiti samo kao reklama za uslužno pečenje, nisam baš htio dati previše novca na zajebanciju. U moru istraživanja, izbor mi se sveo na GoPro kameru ili na Huawei uređaj. Odlučio sam se na Huawei Mate 20 pro i nisam pogriješio. Kuhanje nije akcija, barem u mojem' slučaju 😊 Tada je taj uređaj koštao oko 5000 kn, malo je bio skuplji od GoPro kamere, ali mi je nudio više stvari i veću funkcionalnost. Dobio sam novi mobitel i kvalitetnu kameru u jednom uređaju. Svoj Samsung S8 sam velikodušno proslijedio supruzi :) 
To je bila ljubav na prvi video....

Samsung općenito, a pogotovo S serija je poznata po kvaliteti izrade, performansama itd. Ono što je kod Samsunga Note serija, to je kod Huawei - a Mate serija. Nisam koristio Note uređaje, pa ne mogu napraviti direktnu usporedbu, ali moram priznati da me Huawei Mate 20 Pro iznenadio s istim stvarima zbog kojih sam bio dugogodišnji korisnik Samsung uređaja. Kvaliteta izrade, ispoliranost software – a tj. EMUI – a je odlična. S time da mi je Huawei dao i najbolju kameru na tržištu pametnih telefona, a za osjetno manju cijenu. Znam da su okupili cijeli Nokijin tim da bi dobili najbolju kameru... Međutim, nakon cca pola godine korištenja Mate 20 pro uređaja, telefon je doživio zlu sudbinu. Ispao mi je i razbio se ekran. Dobro se razbio, pa ga nisam ni popravljao, već sam ga prodao putem oglasnika. To se dogodilo u lipnju prošle godine. Nisam oklijevao, već sam si dobavio Huawei P30 Pro. Razlika između ta dva uređaja je minorna. Moj dojam je da Mate ima bolju kameru za video, a P30 za fotografije. U međuvremenu se dogodila priča između SAD -a i tvrtke Huawei za koju svi znamo, te zato nisam uzimao P40 pro. Malo sam pričekao da vidim kako će se stvari odvijati. Prije četrdesetak dana sam si dobavio Huawei P40 Pro kako bih još malo podigao kvalitetu produkcije emisije Tata Kuha. Ima nekih interesantnih stvari kod snimanja videa, poput stabilizacije. Već pogađate, supruga je dobila P30 Pro. Nisam ni kćer zaboravio. Njoj sam uzeo prije cca 6 mjeseci Huawei P40 lite.

S obzirom da sam informatički pismen, naravno da imam sve Google usluge i na P40 Pro. Tako da mi ništa ne fali :)

U ovih godinu dana, cijela obitelj je prešla na Huawei uređaje. Ono što me malo brine je cijena uređaja. Novi Mate 40 Pro košta oko 8500 kn, što nije mala svota novca koju je potrebno izdvojiti za mobitel. Iz generacije u generaciju, top modeli su sve skuplji… Znam, na oglasnicima se može pronaći dosta povoljnije, ali imam različita iskustva kupovine s oglasnika.

Svi moji videozapisi na kanalu Tata Kuha su snimani s Huawei uređajima. Krenuo sam s Mate 20 Pro, zatim je snimano s P30 Pro, a sad snimam s P40 Pro. Valjda ću se do konca godine vratiti na Mate seriju, ako u međuvremenu ne izađe P50 Pro, a vjerojatno hoće :)

HarmonyOS
Huawei se odlukom Američke vlade našao na brisanom prostoru. Svi znamo da je tvrtki uskraćena Google softverska platforma i još neke sitnice. Prije pet dana (02.06.2021.) su predstavili obitelj operativnih sustava za sve uređaje koje proizvode u domeni potrošačke elektronike. Kol'ko sam shvatio, to je AOSP na Linux kernelu, barem što se tiče pametnih telefona!? U službenoj video prezentaciji mi se čini da su „posudili“ najbolje iz oba svijeta. Neke sitnice su razvili po uzoru na iOS, a neke su dobri stari Android. 
Politika je pokvarila tehnologiju...
Čitajući članke i komentare vezane uz Huawei i HarmonyOS, ostaje gorak dojam iz podnaslova. Naime, mnogi autori članaka i komentara, kao konačni argument koriste političku propagandu. To je zapravo najbolji primjer geopolitičke borbe i sukoba između SAD - a i Kine koji se prelio na korisnike. Komunistička partija protiv demokracije, moš mislit'! Nedavno je ZTE skinut s Američke crne liste, da li će u nekoj daljoj budućnosti biti i Huawei? Čisto sumnjam, iako je moguće. Ni jedna tvrtka do sada (pa ni Microsoft) nije uspjela napraviti ozbiljnu konkurenciju iOS – u i Google Android – u. Bilo je raznih pokušaja, ali nitko nije uspio uzeti ozbiljniji „market share“. Da li će to Huawei – u poći za rukom izvan Kine!? Nisam siguran, ali „Bumo vidjeli“. 

Život je suviše kratak za loše vino i šrot mobitele. Ako možeš, konzumiraj najbolje!

Komentari