Vedranov blog

Žene se boje starosti

Žene se boje starosti
Žene se boje starosti
Muškarci se boje starih žena!

Prekjutro sam promijenio malo okruženje, otišao sam u drugu birtiju. Već sam dobio dojam da sam u petlji, morao sam ubaciti varijablu da bih promjenio ishod dana... Dobri dani su oni sa sretnim završetkom!

Nije bilo mjesta za mene, pa sam sjeo na zidić. Vadim cigare i frustriran vičem konobarici: "Alo mala, de jednu produženu s mlijekom!" Nek' pati sirota, ponedjeljak je, neću veliki makijato, oću to!

Palim cigaretu, češkam se lagano, svrbi me od soli, kad u tom trenu blještavilo neko mi se približava. Koji kurac, da nije tlak, pomislih i povučem dim, prestajem se češkat.

Trepćem ko da mi pijesak u očima, lagano mi se vid vraća, evo nje: "Gospodine, jel' slobodno tu?" Otvaram čvalje, ali tišina izlazi. Šta je ovo!? Morska sirena jebote, pomislih tiho u sebi, da me ne čuje. Švabica nije.

Čičite slobodno, kulturno joj odgovorim.

Taman mi je ova mala što sam ju nadrko donijela kahvu i vodu. Viki za vas paketić, upitala ju je kiselim osmijehom čokolade. Da draga, sirena joj klimne.

- Gospodine, vi ste Dalmatinac?
- Jok... * Sjetim se da sam joj poručio da čiči.. Samo mi je pokojna baba iz Dalmacije, živim u Slavoniji, pa mi ostalo riječi njenih kao uspomena. Spašavam situaciju lažima slatkim...
- To je baš lijepo.

Stiže njen paketić. Konobarica se odrkala i počela skidati s tacne dupli pelinkovac s ledom, bez limuna, vodu i kratku kahvu.

Seljačinu kakva jesam, zatekao me prizor taj! Za mene kao osobu koja godinama živi s ugostiteljima i od njih, paketić za žene je kava i mineralna, sok i kava... Takvo neko stereotipno sranje...

Sirena je začiburila i uputila pogled ka nebu. Jebe se njoj kad sunčike ima, može gledat đe oće...

Kako je život lijep a prolazan, ne mislite li i vi tako gospodine mladi!?
- Ne promišljam o prolaznosti, živim ljepotu trenutka!
- Tako sam i ja kad sam bila mlada i u prvom braku. Svi su me iskorištavali, tek sad vidim to.
- Žao mi je to čuti, sudbine smo slične vi i ja, ali pamtim samo sretne dane.
-Tako mlad, a produhovljen, to je divno. Nitko te za starost ne priprema, ostadoh sama. Prijatelji lažni, trebali su me samo zbog para. Dok sam radila u Italiji s drugim mužem, slala sam pare redovno familiji i prijateljima... No dobro!
- Očito vas nisu bili vrijedni gospođo, valjda ste to sada shvatili. - Bravo mladiću, vi ste u tridesetima?
- Eo 33 pune, a Vi?
- 71, al' godine su samo broj. Važno je kako se osoba osjeća...
- Ne bih nikada pogodio, izgledate odlično.
-Hvala, niste ni vi baš loši.

Sjajila je ljepotom Vučedolske golubice...
Tako šta staro a lijepo utegnuto nisam vidio za vrijeme svog malog života. Baba nosi tajice i topić, koji kurac? Slomio sam ju s komplimentima, piće mi platila. Ha da!

Maznila je pelin na keks. Trkeljala je ljuštava sirena još malo o starosti i kak je drugom mužu kupovala tablete za kosu, jer je mislio jadničak da mu je ona otpala zbog tableta za potenciju. Upitah ju jel bio dlakav dolje!? Naručila je drugi pelin i travaricu za me, počela je vatati boju u licu. Odgovorila je potvrdno! Dlakav ali uredan, poput cuke malog, rekla mi kroz smijeh.

Drmnem travaricu, zahvalim se babi na piću i ugodnom društvu, te lagano krenem s ustajanjem.

Ciao bella, džaba ste mu kupovali tablete za potenciju, poručih joj na odlasku.
Prokleti dalmatinski galebar, sve zna, promrmljala je tiho poslije drugog pića...

Valjda će nam sudbina ukrstiti pute, pa da je pitam zašto se muškarci boje starijih žena. Dolazim kuć i viknem: "Đesi balavice?" , kad javlja se kćer. Ma ne ti, đe ti je mater!?

Ta divna nova poznanstva...

Komentari